12 termeni despre Găzduire Web pe care ar trebui să-i știi

Găzduirea web vine la pachet cu anumiți termeni mai greu de înțeles, mai ales pentru persoanele care nu au de a face constant cu astfel de termeni. Totuși, ar fi bine să-i știi cel puțin pe cei 12 menționați mai jos, mai ales dacă nu ai încă achiziționat un pachet de hosting!

Salvează acest articol și, atunci când nu știi unul dintre termeni, fă bine și întoarce-te la el! O să te ajute cu adevărat! 

Să începem!

Găzduire Shared

Cel mai comun tip de găzduire web, găzduirea shared înseamnă că site-ul tău web este localizat pe un server și, pe același server, împarte spațiul disponibil și resursele cu alte conturi de găzduire web. Găzduirea de tip Shared e cea mai comună găzduire, deoarece are în general și cel mai scăzut preț.

Apasă aici pentru a consulta oferta noastră de găzduire shared!

Server VPS

După Găzduirea Shared vin serverele VPS, această soluție de mijloc pe care multe magazine online o preferă! Un server VPS reprezintă virtualizarea unui server real și împărțirea acestuia în bucăți mai mari. Practic, în interiorul unui server real se fac mai multe servere virtuale, unde site-ul tău este instalat. Astfel, nu împarți server-ul cu nimeni și te bucuri de viteze mai mari.

Aici găsești VPS-urile noastre și dacă vrei să citești mai multe despre ele, poți citi acest blog. 

Server Dedicat

Serverele dedicate reprezintă ultima opțiune disponibilă pentru găzduirea unui site web. Un server dedicat presupune instalarea în datacenter a unui server ce va deveni doar al tău – sau rezervarea unui server deja instalat acolo. Serverele dedicate sunt cele mai scumpe opțiuni, dar acest lucru are sens – deoarece oferă securitate și viteză peste orice altă opțiune disponibilă pe piață.

Numele domeniului web

Numele domeniului tău web reprezintă adresa site-ului tău, pe care utilizatorii trebuie să o folosească pentru a-ți accesa site-ul web. Un nume de domeniu reprezintă un șir de caractere care corespund unei adrese IP numerice! Numele domeniului tău web ar trebui să fie același cu numele brand-ului tău!

Certificat SSL

Un certificat SSL le dovedește utilizatorilor tăi că website-ul tău este sigur și encriptat. Site-urile web cu cun certificat SSL valid încep cu https în față! Google tinde să penalizeze site-urile web fără certificate SSL și browserele atenționează utilizatorii atunci când aceștia se pregătesc să intre pe un astfel de site web.

Dacă plănuiești să vinzi produse pe site-ul tău, trebuie neapărat să ai un certificat SSL. Cumpără unul de aici!

MySQL

MySQL e un termen de care o să te lovești constant după ce ai primul contact cu lumea digitală. Acesta se referă la sistem de baze de date pe care majoritatea companiilor de hosting îl oferă. Împreună cu PHP, MySQL permite aplicațiilor precum WordPress să fie instalate pe spațiul tău digital. Fiecare website WordPress existent pe contul tău de găzduire are nevoie de propria bază de date MySQL.

PHP

PHP este un limbaj open-source de programare ce este folosit la construirea site-urilor web. PHP poate fi embeded în codul HTML al website-ului. Spre deosebire de JavaScript, PHP este un script dezvoltat pe partea de server. Acesta este un limbaj foarte popular și este destul de ușor de învățat. PHP este folosit pe majoritatea site-urilor web deoarece e gratis, securizat, flexibil și stabil.

CPanel

cPanel este unul din cele mai cunoscute și utilizate panouri de control oferite de providerii de hosting. Acesta e cunoscut pentru ușurința folosirii și numărul mare de opțiuni disponibile pentru contul tău de găzduire. cPanel oferă file management, controlul mail-urilor, controlul bazei de date, al domeniului și funcționalități ce țin de securitate.

DDOS

DDOS sau Distributed Denial of Service se referă la atacuri cibernetice, menite să umple un cont de găzduire sau un server cu numărul maxim de utilizatori, pentru a cauza perioade de funcționalitate greoaie sau opriri totale. Băncile și corporațiile mari sunt cel mai des victima acestor atacuri, dar orice website poate cădea pradă acestor probleme!

CMS

Un CMS oferă o soluție de manageriere a unui website foarte simplu. Cel mai popular CMS este WordPress. Partea din spate a website-ului a unui CMS se referă la locul unde îți construiești website-ul – paginile, blog-urile, meniurile și așa mai departe. Partea din față reprezintă ceea ce vizitatorii pot vedea. Un CMS face uploadarea și updatarea conținutului unui website să fie un proces simplu, fără să ai nevoie de prea multe cunoștințe tehnice.

Backup

Backup-ul reprezintă o copie a fișierelor, bazelor de date și e-mail-urilor de pe website-ul tău. A avea backup-ul unui website înseamnă că, dacă ceva merge prost sau fișierele tale sunt corupte, poți să-ți restaurezi ușor website-ul. Backup-ul îți permite și ”să dai timpul înapoi” în cazul în care o schimbare de pe site-ul tău web nu te mulțumește!

Uptime

Termenul ”Uptime” face referire la timpul pentru care un server este disponibil și funcțional. Întreruperile acestui timp sunt considerate, în general, downtime. Când cauți un hosting provider, o să găsești des promisiuni de 99% uptime! Nu te mulțumi cu mai puțin!

Glosarul de termeni este pregătit pentru tine. Asigură-te că l-ai salvat, pentru a fi pregătit pe viitor!

You May Also Like

About the Author: Blugento Marketing