cPanel sau Plesk?

cPanel si Plesk sunt doua dintre cele mai populare panouri de control, de care o sa auziti cu siguranta atunci cand va alegeti gazduirea web. Daca doriti sa detineti controlul complet al serverului dvs., primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa decideti daca alegeti Plesk sau cPanel, acestea oferind meniuri, functionalitati si interfete organizate.

In esenta cPanel e mai popular decat Plesk, deoarece mai multe companii de gazduire folosesc cPanel pentru interfata sa de gestionare a fisierelor, eliminand celelalte optiuni disponibile. Serverele sale creeaza un domeniu la fiecare 6 sec. si un cont de gazduire cu acest panou de control este creat la fiecare 14,5 sec. De cealalta parte, peste 50% din primii 100 de furnizori de servicii la nivel mondial folosesc Plesk, si alimenteaza peste 10 milioane de site-uri web si aplicatii.

Panoul de bord cPanel este complet personalizabil pentru companiile de gazduire web sau distribuitori care doresc functii evidentiate pentru clientii lor. Tabloul de bord e impartit in mai mute sectiuni, cum ar fi baze de date, fisiere, domenii si e-mail.

Plesk adopta o abordare cu totul diferita a tabloului de bord si defapt arata ca WordPress sau alte sisteme de gestionare a continutului. Meniul principal este situat pe partea stanga, cu butoane pentru abonamente, gestionare clienti, domenii si multe altele. Modulele “vizionare rapida“ sunt plasate in centrul paginii, detaliile despre abonamente, indiciile si o privire de ansamblu a sistemului, insa aceasta zona fiind personalizabila, puteti alege ce elemente sunt mai relevante pentru afacere.

Ce e important de retinut, cele mai necesare functii precum administrarea adreselor de mail, instalarea cu un singur clic a WordPress, accesul la baza de date, accesul SSH sunt incluse atat cu cPanel cat si cu Plesk.

Daca va construiti propriul site web si aveti nevoie de gazduire, costul panoului de control, este luat in considerare in functie de pachetul de gazduire ales, daca alegeti un server comun sau unul administrat. Trebuie sa fiti atenti doar daca alegeti un server dedicat, inseamna ca aveti control deplin asupra panoului de control.

Atat cPanel cat si Plesk ofera suport pentru VPS-uri si servere dedicate. cPanel are ca si sisteme de operare CentOS, CloudLinux sau RHEL 7, iar Plesk – Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux, Windows Server 2008 R2 SP. Panoul de control pe care il alegeti va depinde de sistemul de operare pe care il executati pe serverul dvs.. Fiecare server cPanel & WHM necesita licenta proprie.

Lansarea unei baze de date in cPanel se face adesea fara ca utilizatorul sa stie. Din fericire cPanel ofera posibilitatea sa creezi o baza de date personalizata cu ajutorul Expertului MySQL si phpMyAdmin. De asemenea, Plesk ofera acces la phpMyAdmin pentru gestionarea bazelor de date. Plesk acceptand phpPgAdmin pentru bazele de date PostgreSQL. Ambele au elemente esentiale pentru gestionarea bazelor de date, diferenta e ca Plesk este mai transparent in ceea ce priveste procedurile.

Limbi de script disponibile:

cPanel 

Plesk 

Perl

ASP

PHP

Microsoft ASP.NET

Ruby on Rails

Server Side Includes

CGI

PHP

XML/XLST

CGI

JSP with help from Tomcat

FastCGI

Python(at your own risk)

Perl

 

Python

Ambele iti vor oferi ce iti doresti, dar totul depinde de preferintele personale. Cand vine vorba de caracteristicile primare, din ambele tablouri de bord puteti gestiona e-mailuri, baze de date, CMS-uri, backup-uri, insa diferentele apar cand vorbim de interfete, preturi si ce tip de gazduire pot sa suporte.

Panoul de bord Plesk are un design modern cu meniuri si setari consolidate, in schimb cPanel afiseaza totul pe o singura pagina. Chiar daca Plesk are preturi mai bune, cPanel este cel mai potrivit pentru companii mari, companii de gazduire web, dezvoltatori si distribuitori, fiind clar ca ambele domina piata de gestionare a serverelor, au o reputatie buna si beneficiaza de increderea clientilor.

You May Also Like

About the Author: gazduire