Unde a dispărut bara verde SSL?

ssl

Principalele browsere web evoluează întotdeauna, iar odată cu acestea indicatorii de încredere SSL. Indicatorii de încredere SSL sunt simboluri și markeri care apar în browserul dvs. web pentru a arăta că site-ul web pe care îl vizitați are un certificat SSL. (Pentru cei care nu știu, certificatele SSL criptează comunicațiile dintre browserele web și site-urile web).

Cel mai omniprezent dintre acești indicatori de încredere SSL este simbolul lacătului. Lacătul poate fi găsit în bara de adrese a browserului dvs. web, chiar înainte de adresa URL. Acest lucru nu pare că se va schimba în curând.

Cu toate acestea, bara verde de încredere SSL afișată de certificatele EV este un indicator SSL care nu a mai fost menținut. A dispărut, chiar dacă nu toată lumea și-a dat seama încă. În acest articol urmează să vedem ce a dus la pierderea barei verzi și în ce înseamnă acest lucru pentru dvs.

Ce a fost bara verde și de ce nu mai este afișată?

Bara de adrese verde a fost un indicator SSL care a apărut atunci când un site web avea instalat un certificat SSL Extended Validation (EV). Certificatele SSL pot fi împărțite în diferite tipuri, cu un nivel de validare referitor la amploarea verificărilor de fond efectuate asupra persoanei sau companiei care deține un site web. EV este cel mai înalt nivel de validare pe care îl puteți obține, autoritățile de certificare verificând dacă compania care solicită SSL este o companie legală înregistrată și activă.

Bara verde a fost un mod de a afișa aceste informații tare și mândru. Când ați vizitat un site web cu un SSL EV, Chrome, Mozilla, Safari și Firefox ar transforma bara de adrese în verde și ar afișa numele companiei înregistrate în bara de adrese înainte de adresa URL a site-ului web.

Safari a fost primul browser care a oprit suportul pentru bara de adrese verde, iar Google și alte browsere importante au urmat exemplul la scurt timp. Deși Google a eliminat bara verde odată cu lansarea versiunii Chrome 69 în septembrie 2018, a continuat să afișeze informații despre companie în bara de adrese până la lansarea Chrome 77 un an mai târziu. În realitate, afișarea barei de adrese verzi alături de detaliile informațiilor despre companie a fost întreruptă ca marcaj de încredere SSL în toamna anului 2019.

Google a explicat de ce a fost făcută această modificare, afirmând că „echipa Chrome Security UX a stabilit că UI EV nu protejează utilizatorii așa cum se intenționează”. Echipa a constatat că afișajul ar putea uneori să încurce mai degrabă decât să ajute, în timp cercetările de securitate mai detaliate au indicat că nu protejează împotriva atacurilor de phishing atât de mult pe cât se preconiza la implementarea acesteia.

Se va întoarce vreodată bara verde?

Cel mai probabil nu. Așa cum tocmai am menționat, Google și experții în securitate au constatat că nu era prea mare avantajul afișării informațiilor despre companie în acest mod și, uneori, ar putea face chiar mai mult rău decât bine. Site-urile web rău intenționate ar putea copia cu ușurință aspectul unei bare verzi, oferind vizitatorilor site-ului un sentiment fals de securitate.

În anii de după, browserele majore s-au îndepărtat de afișarea aproape în totalitate a markerilor de încredere. Întrucât este de așteptat ca site-urile web să aibă un certificat SSL, mai degrabă decât să nu aibă unul, browserele web alertează acum utilizatorii atunci când un site web nu are SSL.

Cu toate acestea, comunicarea informațiilor despre companie nu a dispărut complet, trebuie doar să faceți un pic mai mult pentru a le găsi. Utilizatorii trebuie doar să dea un click pe simbolul lacătului din bara de adrese pentru a afla mai multe informații despre cine a înregistrat SSL și cine deține site-ul web.

Deși bara verde nu mai există, acest lucru nu este chiar atât de rău. Pur și simplu am evoluat dincolo de utilizarea sa. Browserele web au încercat-o o vreme și au constatat că nu era la fel de eficient pe cât ar fi sperat. Întrucât accentul se pune acum pe HTTPS peste tot, este logic că accentul se pune pe informarea utilizatorilor atunci când un site nu are SSL, mai degrabă decât atunci când are.

Chiar și fără bara verde, un certificat EV SSL este în continuare cea mai bună opțiune pentru companii sau organizații. Aceleași informații pot fi găsite în continuare când se face click pe simbolul lacătului, astfel încât vizitatorii site-ului web și potențialii clienți pot fi în siguranță, știind că este administrat de o companie reală care a fost verificată și validată.

 

You May Also Like

About the Author: gazduire