Alege protectie antispam

Zilnic ne confruntam cu mesajele de tip spam venite fie din partea advertiserilor, a marketerilor sau a unor hackeri plictisiti.

Mai tineti minte cand ati citit pentru prima oara acel e-mail care avea scris la subject: confidential, sau felicitari, iar apoi cand l-ati deschis ati aflat ca sunteti castigatorul unei fabuloase sume de bani? Apoi, tot ce trebuia sa faci era sa trimiti un e-mail in termen de 15 zile in care sa confirmi plata unei „mici” sume de bani, care vor folositi pentru a completa toate formalitatile legale ca tu sa intri in posesia uriasei sume.

Fenomenul nu este insa unul recent. Spam-urile au existat si cand nu erau pc-uri, numai ca atunci nu aveau denumirea asta si se facea prin posta – parintele indepartat al e-mailului.

Conform Symantec, 90,4% din totalitatea e-mailurilor din lume sunt din categoria spam – e ca si cand pentru a citi o scrisoare a unui drag prieten stabilit peste hotare, trebuie mai intai sa treci prin multe facturi. Principalele cauze, in urma carora spam-ul a luat amploare, au fost lipsa de interes pentru securitate si necunoasterea regulilor de comunicare prin e-mail (reguli, de atfel, nescrise).

Spam-ul a devenit o adevarata problema in momentul in care companiile, dar si persoanele fizice, au inceput sa piarda foarte mult timp si foarte multi bani din cauza acestora. Desi poate parea total inofensiv (uneori chiar asa si este), spam-ul poate ascunde in el pericole greu de sesizat. Cel mai la indemana exemplu pe care l-as putea da, ar fi faptul ca un spam, atunci cand este deschis, poate descarca, fara a cere voie si fara vreo instiintare, un virus sau un warm, menit sa colecteze informatii personale. Acesta poate sta ani buni intr-un pc, intrucat, din pacate, fie nu sunt descoperite de programele antivirus, fie nu pot fi sterse. In acest caz, de fiecare data cand dai log-in la messenger, ori introduci user-ul si parola la facebook, twitter sau pe pagina de net a bancii pentru a verifica daca s-a efectuat ultima plata pe care ai facut-o cu cardul, infectia instalata pe pc aduna date, pe care le trimite mai departe.

Spam-urile pot afecta viteza internetului. Acest lucru se intampla deoarece providerul consuma foarte multa energie si resurse pentru a se asigura ca tot ceea ce este trimis este primit. De asemenea, atunci cand un spamer incearca mai mule combinatii de adrese de e-mail, serverul va incerca pe parcursul a mai multor zile sa trimita mailul si catre adresele care nu sunt valide. Asadar, acesta este supus unei munci inutile, care nu face altceva decat sa ingreuneze viteza de raspuns si de gestionare a informatiilor. Spam-urile devin astfel unul din motivele pentru care un server pica.

Poti evita foarte usor spam-urile daca atunci cand iti aleg provider-ul de hosting verifici daca iti ofera protectie anti-spam. Este una dintre cele mai eficiente modalitati de a scapa de e-mailuri nedorite, dar mai ales, iti protejezi pc-ul de malware-uri.

You May Also Like

About the Author: gazduire